Artikel over Bugbon koken met eetbare insecten




De Zakengids Tiel



www.deweekkrant.nl
Genoeg van het varkensvlees, kippenvlees of rundvlees dat wellicht ook wel paardenvlees had kunnen zijn? Dan zijn insecten de ultieme oplossing. Insecten zijn rijk aan voedingsstoffen, eiwitten, ijzer, magnesium, fosfor, zink en vezels.
Een insectenmaaltijd van Bugbon
Een insectenmaaltijd van Bugbon
In de toekomst zullen insecten veel belangrijker worden als voedingsbron dan momenteel het geval is. Vandaag de dag vullen al zo’n twee miljard mensen hun dagelijkse voeding aan met insecten. Echter in strijd tegen de honger, ondervoeding in derde wereldlanden en het veranderende klimaat zal de nadruk veel meer komen te liggen op insecten als voedsel, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Natie. Insecten zijn namelijk relatief goedkoper, milieuvriendelijker en zorgen voor een verzadigde maaltijd. In Nederland wordt er ook al veel gekookt met insecten.

Bugbon

Daisy Stauder is de oprichtster van Bugbon en geeft proeverijen en workshops over koken met insecten. Ze kookt al zo’n twee jaar lang met insecten, dus geheel nieuw voor haar is het niet. Haar bedrijf is gevestigd in Arnhem, maar haar proeverijen geeft ze door heel het land. Zo ook in de regio Tiel. De gerechten die ze klaarmaakt zijn heel erg divers, ‘’van hartig naar mierzoet’’ zoals de eigenaresse het zelf beschrijft. Ze maakt onder andere brownies met meelworm, sushi meelworm, bug burgers met gemalen sprinkhanen of bijvoorbeeld chocoladefondue met sprinkhanen. Voor haar proeverijen of workshops gebruikt ze sprinkhanen, buffalo wormen en meelwormen. Alleen deze insecten worden in Nederland gekweekt om te kunnen eten.
Zijn insecten dé oplossing?
Op de vraag of insecten daadwerkelijk de hongerstrijd, milieuvervuiling en ondervoeding tegen kunnen gaan, antwoordt de eigenaresse het volgende. “Ik zie mogelijkheden dat het bij zou kunnen dragen aan de bestrijding van honger, binnen de eetgewoonten van de landen. Ook is het beter voor het milieu, er is minder voeding voor de insecten nodig, minder ruimte voor de kweek nodig en ook minder uitstoot van broeikasgassen.’’ Ook geeft ze aan dat veel mensen open staan om het eten van insecten in ieder geval te proberen. Of ze daarna de diertjes blijven eten is per persoon verschillend.
Koken met insecten
Koken met insecten

Populaire posts van deze blog

Mobiele keuken

Gastcollege bij Cas Spijkers Academie